top of page

Yeni şeyler söylemek lazım


Yalan söylüyorlar. Hırsızlar. Katiller. Din elden gidiyor. Atatürk ve bayrağa küfrediyorlar.

...

Siz de bunları duymaktan sıkıldınız mı?

Ben çok sıkıldım.

Sürekli bu cümleler üzerinde dönüyor gündem. Önümüzdeki 4 sene boyunca seçim de yok. Dolayısıyla artık iyice alışacak ve içselleştireceğiz pek çok şeyi...

Tehlike de burada.

Çok sevdiğim bir dostum yakın zamanda harika bir kitap önerdi bana. Bu aralar nefessiz okuyorum, Yuval Noah Harari'nin "Hayvanlardan Tanrılara SAPIENS" kitabını...

İnsanlığın ilk doğuşundan bugüne gelişimini anlatıyor, son derece somut bilgiler ve yorumlarla.

Kitabın 45.sayfasında şöyle bir yorumu var;

"Geniş çaplı toplulukların işbirliği mitlere dayandığından, farklı hikayeler anlatarak, yani mitleri değiştirerek insanların davranış biçimleri değiştirilebilirdi. Mitler uygun koşullarda hızlı bir şekilde değişebilir. 1789'da Fransız nüfusu, neredeyse bir gecede kralların tanrısal gücü mitine inanmayı bırakıp halkın egemenliği mitine inanmaya başladı. Sonuç olarak, Bilişsel Devrim'den bu yana, homo sapiens değişen ihtiyaçlara göre davranışlarını yenileme becerisine sahip olmuştur..."

Artık yeni bir şeyler söylemek lazım. Fransızlar tam 226 yıl önce mutlak monarşiyi yıktı. Sadece Cumhuriyet'i kurmakla kalmadı, aynı zamanda Roma Katolik Kilisesi'ni büyük reformlar yapmak zorunda bıraktı (Vikipedi - FRANSIZ DEVRİMİ). Bunu da daha çok okuyarak, daha çok bilinçlenerek, kendisini daha çok geliştirerek başardı.

Farklı bir şeyler söylemek, farklı bir şeyler yapmak lazım. Siyasi partiler, politikacılar, bürokratlar aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar. Çünkü hepsi bunlarla besleniyorlar.

Birileri hikayeler anlatarak davranış biçimlerini değiştirebiliyorsa, biz de farklı hikayeler anlatabiliriz.

Aynı kitabın 44. sayfasındaki o muhteşem paragraf aslında öyle güzel özetliyor ki yapılması gerekeni;

"Etkili hikayeler anlatmak kolay değildir; zorluk hikayeyi anlatmakta değil, herkesin hikayeye inanmasını sağlamaktadır. Tarihin büyük kısmı şu soru etrafında döner; Birileri, milyonlarca insanı tanrılara, milletlere veya sınırlı sorumlu şirketlere inanmaya nasıl ikna eder? Bu başarıldığında Sapiens'e olağanüstü büyük bir güç verir, çünkü bu milyonlarca yabancının ortak bir hedef uğrunda işbirliği yapmasını ve birlikte çalışmasını sağlar. Kendi aramızda, sadece fiziksel olarak var olan şeylerden, örneğin nehirlerden, ağaçlardan ve aslanlardan bahsedebilseydik eğer, devletlerin, kiliselerin ve hukuk sistemlerinin kurulmasının ne kadar zor olacağını bir düşünün."

Daha çok okumalı, daha çok dinlemeli, daha çok insana dokunmalı, daha farklı şeyler söylemeliyiz...

Çok da uzağa gitmeden aslında...

Mevlana ne gerekiyorsa söylemiş;

"her gün bir yerden göçmek ne iyi, bulanmadan donmadan akmak ne hoş ... dünle beraber gitti cancağazım ne varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazim..."


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page